top of page
מצאתי גור - מה עושים?
תמונה11.jpg

מצאתי גור - מה עושים?

שמעתם יללות בין השיחים?

מצאתם קופסת קרטון עם גורים קטנים ליד הבית?

מצאתם גורים שאמא שלהם נדרסה?

פעמים רבות קורה ואנו נתקלים בגורי חתולים​ צעירים שאין ביכולתם לשרוד לבד ברחוב.

ננסה לעזור לכם להתמודד עם המצב המאתגר שאתם ניצבים בפניו.

ראשית, נבהיר כי לא כל גור שנמצא ברחוב הוא גור שננטש או גור יתום.

בנוסף, יש הבדל בין מציאת גור/ים בשטח שבו נראה כי האם החביאה אותם לבין מציאת גורים בתוך שקית בפח האשפה או בקופסת קרטון פתוחה שהוצבה ליד בנין וכו'.

פעמים רבות, האם המניקה עוזבת את הגורים ויוצאת לחפש אוכל או לעשות את צרכיה, ומתרחקת מעט מהגורים. בזמן היעדרה הגורים עלולים להתעורר ולהתחיל לחפש אותה ולכן ייללו (כדי לקרוא לה), ויתחילו לזחול ואז יתכן מצב שבו תיתקלו בגור על אם הדרך, ולא תבינו איך הגיע לשם.

כלל האצבע הראשון הוא לא לגעת ולהמתין לאם שתשוב אל גוריה.

אם הגור נמצא במקום חשוף ומסוכן, כדאי להזיזו בעדינות למקום מוגן. אם יש באפשרותכם להכין קופסת קרטון מרופדת ולהניחו בפנים (עדיף עם כפפות) זה עדיף.

באם הגור נמצא מוסתר בין שיחים או נראה שהוא במקום שבו האם החביאה אותו, מוטב להתרחק ולתצפת מרחוק.

אם כעבור מספר שעות האם לא חוזרת או לחילופין אם בוודאות הגור שמצאתם ננטש/יתום, יש לקחת אותו ולהעניק לו טיפול מציל חיים.

בטבע, האם דואגת לכל צרכי הגור מלידתו ועד שהוא יכול לדאוג לעצמו, אך כאשר הגור לא איתה, עלינו לספק לגור את כל צרכיו ולהחליף את אימו.

ראשית, הכינו עבורו קופסא מרופדת והניחו אותה במקום שקט ומוגן, כסו את הפתח העליון כדי לסייע בשמירת החום בתוך הקופסא ולדאוג לקצת חושך - אל תשכחו להשאיר פתח לכניסת אויר ואיוורור (לאחר שיגדל קצת, בערך בגיל 3-4 שבועות, הקופסא תכיל גם ארגז צרכים קטן, כלי לאוכל וכלי למים).

לגורים צעירים אין את היכולת לשמור על חום גופם ועלינו לדאוג שיהיו בסביבה חמימה, ולכן יש לדאוג להניח ליד הגור בתוך הקופסא בקבוק חם (שיוחלף מדי מספר שעות) או כרית חימום, ולוודא לעטוף אותם היטב במגבת או סדין כדי שלא תיגרמנה כוויות לגור.

כמה נתונים כלליים שיסייעו לכם להעריך בן כמה הגור שמצאתם:

  • משקל בעת ההמלטה: 60-120 גרם

  • חבל הטבור נושר לבד בערך בגיל 3 ימים

  • פתיחת עיניים - בממוצע בגיל 10 ימים (ישנם מקרים בהם זה קורה כבר בגיל שבוע או למאחרים אפילו בגיל שבועיים)

  • הגורון מתחיל לשמוע בערך בגיל שבוע וחצי אבל יפתח שמיעה תקינה בגיל 5-6 שבועות

  • זחילה (מתנדנדת בדרך כלל) תתחיל בין גיל שבוע לשבועיים

  • האוזניים יהיו "עגולות" ומקופלות בערך עד גיל שבועיים 

  • הגורון יתחיל ללכת בערך בגיל שלושה שבועות (לעיתים מעט לפני)

  • השיניים הקדמיות (ניבים וחותכות) מתחילות לבצבץ בסביבות גיל 3 שבועות וזה גם הזמן לנסות לתת אוכל רטוב

  • באותו הגיל (3 שבועות), יתחיל הגורון לחפור בארגז חול ולעשות צרכים בעצמו

  • בגיל חמישה שבועות יחל הגורון הקטן לנקות את עצמו ולהתלקק

  • השיניים הטוחנות ייצאו בגיל חודש וחצי בערך

  • לחתול יצאו כל שיני החלב עד גיל 8 שבועות

גיל יומיים

גיל 10 ימים

גיל שלושה שבועות

גיל חודש

טיפול בגור יונק - מלידה ועד גיל 3 שבועות:

מילוי הצרכים הבסיסיים של הגור, יאפשרו לו לקבל את ההתחלה הכי קרובה לאמא ויתנו לו סיכויים טובים לשרוד:

חימום - הנחת בקבוק חם או כרית חימום עטופים במגבת למניעת כוויות (גם בקיץ) עד גיל חודש וחצי בערך ואף יותר אם הוא במצב רפואי לא טוב.

הזנה - מגיל אפס ועד גיל 3-4 שבועות יש להניק את הגור בתחליף חלב לגורי חתולים (ישנם מוצרים שונים בשוק - כדאי להתייעץ עם הוטרינר לגבי המזון המתאים ביותר).

הנקה:

  • גורים יונקים בתדירות משתנה, החל מכל שעתיים ועד כל 8 שעות. התדירות תלויה בגיל החתול, באיכות המזון וכמות אותה הגור אוכל בכל ארוחה. 

  • גור צריך לאכול כ - 25 מ"ל תחליף חלב ביום לכל 100 גרם משקל גוף. לדוגמה: גור במשקל 200 גרם צריך לאכול 50 מ"ל תחליף חלב ביום. אם הוא יונק 5 פעמים ביום, אז בכל ארוחה הוא צריך לאכול 40 מ"ל תחליף חלב. חשוב מאוד לשים לב למשקל הגור ולכמות אותה הוא יונק ביום כדי לשים לב מוקדם ככל האפשר עם אינו אוכל מספיק מה שישפיע על התפתחותו העתידית.

  • הכנת התחליף: על קופסת תחליף החלב יופיעו הוראות הכנה מדויקות למהילת האבקה עם מים. חשוב! להשתמש במים רתוחים שהתקררו לטמפרטורה של כ - 50 מעלות (אפשר לבדוק על גב כף היד שהחום נעים לנו), להוסיף את האבקה אל המים שבתוך הבקבוק (או בכלי לפני שאיבה למזרק אם אין ברשותכם בקבוק מתאים) ולערבב היטב עד שאין גושים. את תחליף החלב הנותר ניתן לשמור במקרר ולחמם מעט לפני ההאכלה הבאה. כדי לחמם הניחו את הבקבוק בתוך כוס עם מים רותחים למספר שניות ובדקו את טמפרטורת החלב על גב כף היד לפני האכלת הגור. אסור לחמם את התחליף מעבר לפעם אחת, ולכן הצעתנו היא להכין כמות תחליף המתאימה להאכלה ליום שלם, שמירתו במקרר וחימום רק של הכמות הנחוצה להאכלה אחת בכל פעם. כך לא תצטרכו להכין תחליף חלב בכל האכלה מחדש. את התחליף הנותר בבקבוק יש לזרוק לאחר סיום ההאכלה.

  • בעת ההאכלה יש להניח את החתול על 4 רגליו בדומה לצורה בה מתבצעת היניקה מאימו (אפשר על רגלינו או על משטח מרופד במקום מחומם ונעים). עדיף להימנע מהחזקת הגור באוויר או כשהוא הפוך על גבו בזמן ההאכלה. 

  • יש להכניס בעדינות את פיטמת הבקבוק אל פיו של הגור מהצד ולהניח לו לינוק לפי יכולתו. כדאי לבדוק שהחלב יוצא בקלות יחסית מהפיטמה כאשר הופכים את הבקבוק גם בלי הצורך ללחוץ עליו, אך בלי שייצא זרם של חלב במהירות. יציאת החלב מהבקבוק צריכה להיות בטפטוף, כדי שכאשר הגור יתחיל לינוק, החלב ייצא בקלות אך לא יחנוק אותו כי ייצא בכמות גדולה מדי. אין ללחוץ על הבקבוק כדי למנוע מנוזל רב מדי שיצא בבת אחת ויחנוק את הגור.

  • כשהגור יסיים לינוק הוא יוציא את הפיטמה מפיו. יתכן ויבקש לנוח קצת ואז ירצה לינוק שנית. זו פעולה שדורשת מהם הרבה אנרגיות ולא פעם הם יעצרו לנוח מעט.

הערות כלליות לגבי הנקה:​

  • במקרה של גורים חלשים מאוד שאין להם די כוחות כדי לינוק בעצמם, ניתן לטפטף מעט תחליף חלב לפיהם מצדי הפה ולתת להם לשתות אותו לאט לאט.

  • גורים גדלים ומתפתחים בשנתם, והניסיון שלנו מראה כי אין צורך להעיר גורים כל שעתיים או שלוש לאכול, ואם הגורים מוזנים באוכל איכותי ומקבלים את כל שאר התנאים אפשר לחכות שהם יתעוררו בעצמם ויבקשו לינוק. בטבע, גם אימם אינה מעירה אותם לבוא לאכול. הדבר נכון לגורים בריאים וחזקים ולא לגורים במצב רפואי ותזונתי ירוד, אשר יש צורך להאכיל פעמים רבות כדי להימנע מהגעה למצבי היפוגליקמיה (תת סוכר) או חסכים תזונתיים.

  • חתולים נוטים לשלשל בעת החלפת מזון ולכן חשוב עד כמה שניתן לא להחליף לגורים את תחליף החלב ולהיצמד לסוג אחד איכותי וטוב.

  • במקרים בהם אין אפשרות להשיג תחליף חלב ייעודי לגורי חתולים ניתן באופן חד פעמי להשתמש בתחליף חלב צמחי לתינוקות.

  • חלב פרה אינו מתאים לחתולים ! בחלב החתולה יש 15% לקטוז בעוד שבחלב הפרה יש 35% לקטוז, דבר הגורם לחתולים לשלשל ואף להגיע למצב של התייבשות עד מוות.

הנקת גור בן שלושה שבועות

הנקת גור בן שלושה שבועות

צפייה בסרטון

מזון רך: בקיעת השיניים היא סימן שהגור יכול להתחיל ללמוד ללקק מזון רטוב. חשוב לתת לגור מזון איכותי ומלא, ייעודי לגורים.

  • נסו לתת לגור מעט מזון רך על האצבע שלכם או הניחו לפניו בכלי קטן מעט מזון וקרבו אותו אל פיו. זהו תהליך שעשוי לקחת זמן, היו סבלניים והמשיכו להניק את הגור עד שילמד לאכול את המזון הרך.

  • כאשר הגור מתרגל למזון הרך, ואתם מפסיקים בהדרגה להניק אותו, יש להשאיר קערית מים קטנה ליד האוכל הרך. ניתן לתת לגור לשתות את תחליף החלב מכלי במקום מים.

הערות כלליות לגבי אוכל רך:​​

  • זהו שלב מלכלך וכדאי לקחת זאת בחשבון ולשים את החתול על עיתונים או באזור שבו יהיה קל לנקות. הגורונים נוטים להיכנס עם רגליהם לתוך האוכל וללכלך את כל הסביבה ואת עצמם. זה חלק טבעי מתהליך הלמידה וצריך לתת להם לחוות גם אותו. כאשר רגליהם מלאות באוכל הם מנקים אותן, וכך לומדים גם ללקק וגם לנקות את עצמם.

מזון יבש: לאחר שהגור התרגל לאוכל הרך ושולט באכילה, אפשר להתחיל להרגיל אותו לאוכל יבש. קיימים בשוק מספר מזונות יבשים ייעודים לגורים, וחשוב לבחור במזון מלא המותאם לגורים הצעירים ביותר (שלב 1). מזון זה מכיל את כל אבות המזון שאותם צריך הגור להתפתחות תקינה, והוא בעל גרגירים מאוד קטנים, שאותם הגור יכול לבלוע כבר בגיל 4-5 שבועות. אפשר להוסיף לגור מעט גרגירים לאוכל הרטוב, כדי שיתרגל למרקם החדש ובהדרגה להציע גם קערית קטנה עם אוכל יבש בלבד.​

צרכים - גורים עד גיל 3-4 שבועות אינם שולטים בצרכים שלהם וזקוקים לגירוי.

בטבע, כשהם עם אימם, היא דואגת ללקק את אזור הבטן ופי הטבעת שלהם, על מנת לעודד אותם לעשות צרכים.

לאחר שהגור מסיים לאכול, יש לקחת צמר גפן לח במים פושרים ונעימים ולעסות את איזור הבטן ופי הטבעת כדקה, עד שהוא עושה את צרכיו. יש לבצע את העיסוי בעדינות בסיבובים וטפיחות קלות, ולא להפוך את הגור על גבו. ככל הניתן יש להרימו (כמו מנוף) או להחזיקו מעט על הצד.

הערות כלליות לגבי עשיית צרכים:​​

  • מרבית הגורים יעשו פיפי אחרי כל ארוחה כתגובה לגירוי, אך צואה לעיתים יתנו רק אחת ליום או אפילו יומיים. 

  • לעיתים גור מסרב לאכול וזה כתוצאה מכך שעליו לעשות צרכים. כדאי לנסות לעודד אותו לעשות צרכים ולנסות שוב להניק אותו.

  • במקרים של שלשול חוזר, רצוי להתייעץ עם וטרינר ולקחת את הגור לבדיקה.

  • במקרים של עצירות או צואה קשה, שהגור מתקשה להוציא, ניתן להוסיף טיפה אחת של שמן פרפין לתחליף החלב לארוחה אחת ביום (אין לנסות לתת שמנים אחרים או שיטות אחרות ללא התייעצות עם וטרינר).

ניקוי צרכים לגור בן שלושה שבועות

ניקוי צרכים לגור בן שלושה שבועות

צפייה בסרטון

מצבי חירום:

  • לגורים, במיוחד יונקים, אין עדיין מאגרים בגוף ולכן במהירות רבה יחסית הם עלולים להיכנס למצבי היפוגליקמיה (תת סוכר). לעיתים בגלל שעבר זמן רב מדי בין ההאכלות, לעיתים בגלל איבוד נוזלים (שלשול או הקאות) ולעיתים בגלל מזון מאיכות ירודה. היפוגליקמיה היא מצב מסכן חיים וחתול במצב כזה יראה סימני חולשה, קושי ביניקה, קושי בהחזקת הגוף והראש, לעיתים הליכה בסיבובים או סימנים נוירולוגיים אחרים. במקרה והגור שאתם מטפלים בו מראה סימנים כאלו עשו הכל כדי להגיע לוטרינר במהירות האפשרית ועד שתגיעו אליו תוכלו לתת לגור (במזרק בעדינות לפה - דרך הצד) מי סוכר - ערבבו כמה שיותר סוכר בכוס מים (עדיף רתוחים שהתקררו אבל לא חובה).

  • שאיפת תחליף חלב לריאות - מצב זה עלול לגרום לדלקת ריאות ואף למות הגור. הגיעו איתו במהירות האפשרית לוטרינר. מצב זה קורה כאשר לוחצים על הבקבוק או המזרק וכמות גדולה של נוזל חודרת לגרון של הגור כאשר חלקו נכנס לקנה הנשימה במקום לושט ומשם לריאות.

  • אם הגור לא הצליח לעשות צרכים (צואה) מעל ליומיים כדאי להגיע איתו לוטרינר בהקדם ולוודא שלא מדובר בחסימת מעי או בבעיה אחרת ולטפל במידת הצורך. זהו מצב שעלול לסכן חיים.

bottom of page